Listen in Audio

Grupul de fântâni este prima clădire ridicată pe parcela Uzina de apă nr. 1, realizată între 1910 și 1913. Nu se cunoaște numele autorului proiectului, singura semnătură identificată pe planșele de arhivă din perioada 1912-1913 fiind cea a lui Stan Vidrighin, în calitate de inginer al orașului ca avizator al proiectului. Există opinii că ar fi lucrarea primului arhitect șef al orasului, Laszlo Szekely.

Grupul de fântâni avea rolul de a extrage apă de adâncime, din acvifer, și de a o trimite mai departe, la echipamentele care o filtrau și o făceau potabilă. Ca să bem un pahar cu apă trebuie să îl ducem la gură. Dacă apa e prea departe, putem folosi un pai prin care o sorbim. Pe principiul acesta a funcționat și grupul de fântâni. 

Dar înainte de a intra în complexitatea proiectului ingineresc, uită-te mai bine la clădire. Nu ți se pare că seamănă cu un OZN? Nu doar ție. De fapt, numele neoficial, dar mult mai amuzant și cunoscut, e cel de OZN. Povestea OZN-ului a început prin 2010, când un italian care crede în existența extratereștrilor pe Pământ a fost convins că a găsit dovada! Unde? Chiar aici! Văzută de sus, din satelit, prin Google Earth, clădirea aceasta rotundă și cupola de deasupra chiar aduc a farfurie zburătoare. Imaginile cu ea au invadat internetul, iar imaginația a născut titluri în presă ca ”Aliens Invade Romania” – extratereștrii au invadat România. Nu a durat mult și un român pasionat la rândul său de Obiecte Zburătoare Necunoscute a căutat obiectul misterios pe teren. Așa s-a dovedit că nu e vorba de nava unei civilizații misterioase, ci de o clădire construită de pământenii din vremea Imperiului Austro-Ungar. 

Lăsând gluma la o parte, Grupul de Fântâni nr. 1 impresionează prin complexitatea proiectului tehnic și ahitectural, deosebit de inovator și provocator pentru posibilitățile vremii. Grupul de fântâni este o clădire cu formă cilindrică, cu acces de la nivelul solului și două niveluri în subteran, coborând până la aproximativ 10 metri sub nivelul solului. Concepția structurală este deosebită prin îmbinarea funcționalității cu estetica. Proiectul grupului de fântâni a fost replicat, devenind în anii următori unul tip. În prezent mai există alte două astfel de clădiri în zona de sud-est a Timișoarei, aflate în stare de conservare. Cele trei grupuri de fântâni au fost gândite împreună pentru a asigura apa necesară celor 46.000 de timișoreni și pentru a acoperi nevoile viitoarei dezvoltări a orașului.