Listen in Audio

Lemn, metal, sticlă verde, ornamente geometrice și florale și echipamente industriale impresionante. Toate în aceeași încăpere, da! 

Poate că cel mai surprinzător este panoul de control, înrămat într-un ancadrament dreptunghiular cu colțuri rotunjite și ornamente geometrice în relief sau substracție. Ornamentele triunghiulare conțin elemente decorative spiralate, ca o referință la elementul acvatic. Panoul de control este realizat din panouri dreptunghiulare de marmură, un bun izolator electric. Să-ți spun un secret: ancadramentul a stat ascuns multă vreme și a fost scos la lumină în procesul de restaurare prin care a trecut uzina înainte să devină muzeu.  

Proiectul de amplasare a pompelor, instalația aferentă și rezervorul, datate la 1913, poartă și ele ștampila Teudloff-Dittrich, compania de armături, pompe și instalații de gaz din Budapesta. 

Pompele nu sunt cele originale, fiind înlocuite în anul 1959, în urma unui proces de retehnologizare. Prin ferestrele sălii se poate observa un rezervor îngropat, unde ajungea și era stocată apa tratată în Deferuginator. 

La fel ca și în prezent, sistemul de pompare al apei în Timișoara era reglat pentru perioade de minim și maxim de consum. Pentru compensarea necesarului de apă, pentru perioadele de maxim consum, dar și pentru a aproviziona orașul timp de 3-4 ore în caz de avarii, la capetele rețelei au fost construite în 1912 și 1914 cele două turnuri de apă din Iosefin și Fabric, cu o capacitate de stocare de 500 m3 fiecare. În plus, Turnul din Iosefin avea și un rezervor de 250 mc pentru stocarea apei din Bega, folosită în scop industrial în numeroasele fabrici ale cartierului. Castelele erau supravegheate permanent de angajaţi care aveau locuinţa chiar în incinta acestora. Astăzi, turnurile se află pe lista monumentelor istorice ale Timișoarei. 

Cât despre distribuția apei, totul este acum reglat automat, prin simpla apăsare a unor butoane de comandă. Iar dacă la 1914 rețeaua avea, cum am spus, o lungime de 87 de kilometri, astăzi măsoară peste 750 și este într-o continuă extindere. În plus, în prezent rețeaua de alimentare nu mai este ramificată, ci inelară, realizându-se, astfel, o uniformizare a presiunilor și debitelor la nivelul oraşului. 

Din 2010, compania de apă, Aquatim, a devenit operator regional al serviciilor de alimentare cu apă și canalizare pe aria județului Timiș. Sub conducerea inginerului Ilie Vlaicu, director general al Aquatim din 1999, compania a cunoscut o dezvoltare importantă. Dacă la începuturi, în 1914, compania oferea servicii pentru aproximativ 50.000 de clienți, la nivelul anului 2023 Aquatim deservește peste o jumătate de milion de oameni. Și tot de numele directorului Ilie Vlaicu se leagă și inițiativa înființării acestui muzeu.