Listen in Audio

Bine ai venit la Muzeul Apei din Timișoara!

Oare de ce are apa nevoie de un muzeu? Și de ce își are locul un astfel de muzeu în Timișoara? La aceste întrebări și nu numai vom răspunde împreună pe parcursul vizitei.

Muzeul este o investiție a companiei de apă și canalizare Aquatim SA, care a dorit să redea oamenilor prima uzină de apă potabilă a orașului și povestea ei. Construită între 1910 și 1914, Uzina nr. 1 Urseni, cum i se spunea, a fost conservată cu respect de-a lungul timpului, iar între 2020 și 2023 a trecut printr-un proces complex de restaurare și reabilitare pentru a deveni un muzeu. Astăzi putem vizita trei dintre clădirile care au făcut parte din uzină, iar acum ne aflăm într-un corp nou construit, cu rol de primire a vizitatorilor și spațiu pentru evenimente culturale.

Iar dacă uzina era dată în folosință pe 1 iunie 1914, muzeul a fost inaugurat tot în luna iunie, mai exact pe 9 iunie 2023, în anul în care urbea de pe malurile Begăi a fost Capitală Culturală Europeană. Prin proiectul „Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei”, implementat de Fundația Aquatim și finanțat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, muzeul a intrat în viața culturală a orașului. Aici, tehnologia, știința și arta se întâlnesc cu apa – resursă esențială a vieții, dar pe care activitatea umană riscă să o pună în pericol. Muzeul Apei ne poartă într-o călătorie valoroasă: ne oferă moștenirea trecutului pentru a învăța să privim cu alți ochi prezentul și viitorul. E călătoria apei pe Pământ, în care pornim chiar acum!