Sânziene la OZN

Data începerii

iunie 26 2024

Sânziene la OZN

iunie 26 2024

„Eu cred că veșnicia s-a născut la sat
Aici orice gând e mai încet,
şi inima-ţi zvâcneşte mai rar,
ca şi cum nu ţi-ar bate în piept,
ci adânc în pământ undeva.”
(Lucian Blaga, Sufletul satului)

Rusaliile, Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele, Ziua Universală a Iei, toate au dat naștere unui tablou de poveste, la Muzeul Apei Timișoara.

În perioada 26 iunie - 3 iulie 2024, muzeul găzduiește expoziția inedită de port popular, artă decorativă și fotografie, SÂNZIENE la OZN. Organizată de Fundația Aquatim și Asociația pentru cultură și tradiție ASOCULT cu sprijinul Aquatim SA, expoziția celebrează arta și tradițiile populare, valorile și rădăcinile noastre strămoșești.

Cu ajutorul neprețuit al membrilor „familiei Aquatim” și al fotografului Marcel Neag, am organizat o sesiune foto în incinta muzeului. Sânzienele și Sânzianul nostru au fost cu toții mândri și bucuroși să poarte costumele populare autentice puse la dispoziție de Asociația Asocult. Mulțumim Adina Tîmplaru, Alina Maier, Andra Cralovicean, Camelia Marițescu, Crenguța Radosav, Crina Chirilă, Cristina Bădulescu, Cristina Borca, Diana Vid, Emilia Bordoș, Ioana Stan, Laura Cazan, Liliana Mariș, Maria Călțun, Mariana Pavlov și Karoly Mezei! 

Vă invităm așadar să vedeți de aproape minunatele costume, din regiunile Banatului de munte și de câmpie, Olteniei, Bucovinei, din Sibiu, Bistrița și Baia Mare. Împreună cu obiectele decorative expuse, acestea aparțin colecției Asocult din Voiteg și au fost alese cu grijă și cu drag de Carmen și Laura Cazan.

Laura Cazan: „Din admirație și respect pentru tradițiile și valorile populare, noi, familia Cazan, am vrut să aducem o contribuție , oricât de mică ar fi ea, la... neuitare. Nu aș putea plasa exact în timp începuturile inițiativei noastre, pot spune însă că am iubit dintotdeauna frumosul, lumea satului, obiceiurile , costumele populare... Unele sunt moștenite de la bunici și străbunici și păstrate cu sfințenie... Apoi am achiziționat tot ce am considerat că merită atenție, de la costume complete la piese componente,  până când am simțit că a sosit momentul să le expunem în mod organizat pentru a putea fi văzute de toți cei care doresc să-și cunoască mai bine rădăcinile.”