Festivalul Seri de vară la muzeu I

Data începerii

iulie 21 2023

Adresa

Muzeul Apei

Curator

Andreea Săsăran

Festivalul Seri de vară la muzeu I

iulie 21 2023

Andreea Săsăran

Prima ediție a festivalului Seri de vară la muzeu are loc în perioada 21-23 iulie, aducând o ofertă culturală potrivită tuturor vârstelor, cu instalații new art media, muzică și poezie, filme, o expoziție de pictură, desen, ateliere și după-amieze de relaxare în parcul uzinei, precum și vizite ghidate. 

Apa, element vital pentru tot ceea ce înseamnă viața, este liantul care unește, tematic, activitățile și evenimentele festivalului. Uniți în jurul apei și prin apă, participanții sunt chemați să exploreze frumoasele clădiri ale vechii uzine de apă Urseni, să afle lucruri interesante și să își exerseze îndemânarea la ateliere pentru copii și adulți, să se bucure de creații multimedia, de muzică și filme, de întâlnirile între prieteni și vecini sau de lecturile la umbra platanilor impunători din parcul complexului muzeal.

Vineri și sâmbătă seara, de la ora 20, pornim în expediții cinematografice, ghidați de apă, urmărind curgerea ei și descoperirile de care au parte protagoniștii din Circumeuropa, Rowing for Europe de Gerald Harringer (Austria, 2017) și The Sailor de Lucia Kasová (Slovacia, 2021). 

Pe întreg parcursul festivalului, vizitatorii se vor putea bucura de o instalație audio-vizuală interactivă realizată de Electronic Resistance, dar și de o instalație sonoră imaginată de artista Anamaria Pravicencu, alături de poeta timișoreană Daniela Rațiu și muziciana de origine sârbă Manja Ristić. Propunerea celor trei artiste ne invită la introspecție și este, totodată, un avertisment legat de responsabilitatea pe care ar trebui să o avem, cu toții, față de resursele de apă apropiate nouă. 

În fiecare din cele trei zile ale festivalului, copiii, tinerii și adulții sunt invitați să ia parte la mai multe ateliere de modelaj în lut, de confecționat lumânări din ulei alimentar uzat, pictură, lectură, olărit, educație ecologică și origami și să urmărească expoziția de pictură și desen The Water We Want, realizată în parteneriat cu Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei UNESCO. The Water We Want (Apa pe care ne-o dorim) are ca obiectiv explorarea apei, din perspectiva tinerilor, în contextul Agendei 2030 și a obiectivelor de dezvoltare durabilă. 

Alături de scriitorii Daniela Rațiu, Borco Ilin, Alina Dumitrescu și compozitorul Adrian Mardan vom folosi apa pentru inspirație în cadrul unor lecturi muzicale, iar seara de sâmbătă o vom dedica șlagărelor anilor '60-'80, reinterpretate de Colectivul Discotecă. Discotecă este un colectiv de arheologie popsonică, fondat în anul 2012, al cărui scop este de a scoate la lumină artefacte ale muzicii pop fabricate în România, cu focus pe intervalul anilor '60-'80. 

Revenim în cadrul festivalului și la provocarea de curând lansată în proiectul de activare al muzeului: realizarea unui Dicționar al Apei. Toți participanții sunt chemați să răspundă la o simplă întrebare: Cu ce cuvinte asociați apa? 

Programul complet al festivalului este disponibil pe Facebook, în evenimentul dedicat festivalului, și pe site-ul Aquatim. 

***

Proiectul Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei face parte din Programul cultural national „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii.