Expoziție Livia Mateiaș - H2O : Transition

Data începerii

noiembrie 03 2023

Adresa

Calea Urseni nr. 26 Timișoara

Expoziție Livia Mateiaș - H2O : Transition

noiembrie 03 2023

Apa, în toate formele ei, e dezvăluită de instalația multimedia H2O : Transition semnată Livia Mateiaș, găzduită de Muzeul Apei, în perioada 3-29 noiembrie 2023. Livia invită publicul la contemplare asupra apei și importanței acesteia.

Pe durata expoziției sunt organizate trei evenimente speciale:

  • Vineri, 3 noiembrie, ora 18: Vernisaj. Clic aici pentru detalii.
  • Miercuri, 15 noiembrie, ora 18:30: Atelier creativ cu Laura Samonid și Livia Mateiaș. Clic aici pentru detalii.
  • Miercuri, 29 noiembrie, ora 18: Tur ghidat la Muzeul Apei. Clic aici pentru detalii. 

Alăturat, câteva gânduri ale artistei Livia Mateiaș legate de acest proiect:

În practica artistică folosesc deseori elemente naturale sub formă de instalații multimedia pentru a reprezenta diferite concepte. De această dată mi-am propus să ilustrez circuitul apei în natură între cele 3 forme ale sale - solidă, lichidă și gazoasă. Mă fascinează faptul că aceeași apă se regăsește în diferite forme pe pământ încă de la originea acestuia și până în prezent. Împărtășim în corpurile noastre aceeași apă care se afla pe Pământ și în vremea dinozaurilor. Apă care s-a transformat pe parcurs în gheață, lichid, vapori și care a fost consumată de plante, animale și oameni, a ajuns în componența ghețarilor, pe pietre, în frunze și în corpurile noastre.
Consider apa ca fiind un element sacru, fără de care viața nu ar exista sub forma pe care o cunoaștem. Acest fapt mă motivează să atrag atenția și asupra perspectivei ecologice în care folosim apa. Poluarea apelor, schimbarea ritmurilor naturale, accelerarea topirii ghețarilor, stocarea unor cantități mari de apă în piscine private sunt elemente care pot aduce dezechilibre la nivelul circuitelor vieții.
Pe lângă perspectiva ecologică, recunoștința față de acest element simplu, dar primordial al vieții mă îndeamnă la contemplare și analiză. Deseori oamenii nu conștientizează că este un miracol și o binecuvântare simplul fapt să avem apă la robinet. O vizită la Muzeul Apei ne poate face puțin mai conștienți asupra efortului necesar pentru purificarea apei și pentru obținerea unui pahar de apă potabilă.

***

Expoziția este organizată în cadrul proiectului „Muzeul Apei - racord la rețeaua culturală a Timișoarei”, parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii.