Expoziție Cursă lungă

Data începerii

decembrie 16 2023

Expoziție Cursă lungă

decembrie 16 2023

Institutul Liszt București în colaborare cu Muzeul Tehnic și al Transporturilor din Ungaria prezintă expoziția Cursă lungă, dedicată istoriei curselor cu nave cu aburi pe relația Pesta - Delta Dunării, între anii 1830-1990.

Expoziția este structurată în câteva unități tematice, dar și cronologice, sub următoarele titluri: Eliminarea barierelor, construirea de relații; Dinamica deconectării; Separare socialistă, fraternitate socialistă. Pe lângă imagini de arhivă, expoziția include hărți de epocă, orare ale curselor, machete de nave și jurnale cinematografice.

Istoria regiunii Dunării poate fi descrisă ca un proces în care valuri puternice de integrare și valuri șocante de dezintegrare au extins și restrâns semnificativ posibilitățile oferite de navigația pe Dunăre. Expoziția oferă vizitatorului o privire de ansamblu asupra istoriei transporturilor pe apă în contextul închiderii și deschiderii granițelor dintre societățile statelor dunărene.

Actuala expoziție, a treia dintr-o serie dedicată navigației pe Dunăre, din care au mai făcut parte Cu vaporul de la Viena la Constantinopol (2021) și Provocări și răspunsuri pe Dunăre. Ungaria și navigația pe Dunăre în perioada interbelică (2022), poate fi vizitată în Timișoara până pe data de 29 februarie 2024, după care va pleca la București, Drobeta-Turnu Severin, Galați și Tulcea.