Expoziție Aluviuni și termocline

Data începerii

decembrie 07 2023

Curator

Sașa-Liviu Stoianovici

Expoziție Aluviuni și termocline

decembrie 07 2023

Sașa-Liviu Stoianovici

Expoziția Aluviuni și termocline prezintă diferite atitudini artistice care fac referire la  elementul primordial al Apei. Cu mijloacele artei video, prin înregistrări și prelucrări de sunet,  cu ajutorul instalațiilor vizuale, artiștii își exprimă ideile filosofice, atitudinile militante sau  poetice generate de subiecte precum schimbările de mediu, războaiele, defrișările, activismul  ecologist, dar și de propriile povești și amintiri. Meditații asupra frumuseții Naturii sau invitații  la a reflecta asupra unor chestiuni arzătoare – ecologice, sociale, lucrările reunite în expoziția  conturează o hartă a înțelegerii artistice de astăzi a Apei, în multiplele sale forme, cu ale sale mii de curente și straturi. 

Vernisaj: joi, 7 decembrie, ora 16
Finisaj: vineri, 22 decembrie, orele 16-18


Sașa-Liviu Stoianovici, curator:

Aluviunile sunt acumulări de sedimente, rezultatul aglomerării de mici particule adunate de  apele lumii. Cu adevărat părți ale a Naturii, bucățile de lut, pietriș, nisip și pietre ajung să fie rostogolite departe, de către fluxul continuu al apelor Terrei. Duse și dislocate, precum multe  forme de viață, ca oamenii sau ca animalele care fug din fața unei inundații iminente, din fața  vreunui uragan sau război.  
Termoclinele sunt straturi cu temperaturi diferite, în cadrul unei acumulări de apă sau de aer. În lumea subacvatică, ele separă apele agitate de la suprafață de cele calme și reci, rămase  tăcute în serenitatea lor din adîncuri. 
Apa conține viață și, în același timp, e un păstrător al memoriei - acumulări de fapte sau poate  doar simple imagini trecătoare, volatile. În același timp concret și metaforic, fluiditatea ei  ajută poveștile să fie spuse și luptele să fie duse. Ea păstrează amintirile vii, deși uneori  trecutul poate rămîne ascuns în străfunduri; uneori, apa șterge urmele, cu exploziile ei bruște  de energie. Depozitează, ca aluviuni, faptele care trebuie să fie spuse, contururile rănilor care  trebuie să fie vindecate. Le păstrează pe maluri, ascunse, așteptînd să le arate lumii. Apa conține, apa curge, apa îngheață. Le dă o voce acelora aflați în nevoie, acționează precum un  mediu care înlesnește amintirea trecutului, finalmente spală tot cu forța ei uriașă și  implacabilă. Deasupra binelui și a răului, apa este, pur și simplu. 

***

Acțiunea prezentată este organizată în cadrul proiectului „Muzeul Apei - racord la rețeaua culturală a Timișoarei”, parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii.